Voor de Nederlandse sierteeltsector staat er veel op het spel bij de Brexit. De daling van het Britse Pond, die Nederlandse exportproducten duurder maakt, is maar één van de gevaren.
Exporteurs van bloemen en planten willen snel duidelijkheid over de gevolgen van het aanstaande vertrek van de Britten uit de Europese Unie. De vrees bestaat dat er tijdrovende grenscontroles komen, of dat er wijzigingen worden doorgevoerd in de richtlijnen over de invoer van bloemen en planten.
Volgens Lex Ebus, interim-voorzitter van branchevereniging VGB, dempt de onzekerheid het vertrouwen. ,,Daarom is het voor alle partijen belangrijk om afspraken te maken over nieuwe handelsverdragen.”
Groot-Brittannië is volgens de VGB met een aandeel van 17 procent het tweede exportland voor bloemen en planten vanuit Nederland. Vorig jaar steeg de exportwaarde met 112 miljoen euro tot een recordbedrag 925 miljoen euro.
Groothandelaren verwachten voor dit jaar echter een terugval in de uitvoer, omdat er een directe link is tussen het consumentenvertrouwen en de aanschaf van bloemen en planten.
Nederlandse bloemen duurder door daling Britse Pond
Directeur Dick van Bommen van Heemskerk Flowers, dat jaarlijks voor 30 miljoen euro exporteert naar het Verenigd Koninkrijk, gaf maandag tegenover De Volkskrant aan dat de daling van het Britse Pond onmiddellijke pijn doet. "Bij de bloemenexport bepaalt de valutakoers heel erg de winst. Als het pond zwak blijft, zullen we een hogere prijs voor onze bloemen moeten rekenen.'"
Tegelijk is Van Bommel niet bang de de afzet van bloemen structureel onder druk komt te staan door de Brexit. "Ik denk dat de economische gevolgen op korte termijn zullen meevallen. Hoe het er over twee of drie jaar bij staat, daarover kunnen we nu nog niets zinnigs zeggen."
Nederlandse sierteeltsector geraakt
Voor de Nederlandse export van bloemen en planten heeft de breuk van de Britten grote gevolgen. Nederland is goed voor 80 procent van de Britse import van bloemen en ruim 70 procent van de Britse import van planten.
“De gevolgen van het referendum zijn op dit moment lastig in cijfers uit te drukken. We hopen in elk geval dat we onze goede handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk kunnen voortzetten en gunnen de Britten hun bloemen en planten” stelde topman Lucas Vosvan Royal FloraHolland vrijdag in een verklaring.
In de Nederlandse bloemen- en plantengroothandel zijn direct ruim 2000 banen gemoeid met de handel met Engeland. Indirect komt dat neer op zo'n 10.000 werknemers.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl